Со колку истрели монструмот од Медовина Вук Бориловиќ (34) ги уби своите први соседи и роднини во петокот во Цетиње, ова се информации кои ќе се знаат по доставувањето на обдукцискиот наод до Вишото обвинителство во Подгорица.

До денес, како што е потврдено, тоа не е направено, но ќе биде во следните неколку дена.

Ова откритие ќе даде одговор на прашањето која повреда го запрела џелатот, односно кој куршум го осудил лудиот убиец. Досега протекоа информации дека пет куршуми завршиле во монструмот, но не и од колку и од кое оружје се испукани.

Дали во крвавиот поход бил спречен од полицијата или Ненад Нено Калуѓеровиќ од Цетиње, кој исто така пукал во негова насока, ќе одговори само балистичкото вештачење.

Добро упатените соговорници на српски Новости, откриваат дека Бориловиќ тој ден го извршил масакрот со полуавтоматска пушка во која има пет куршуми, од кои едниот влегол во цевката на оружјето. Ако се знае дека Бориловиќ убил десет, а ранил шест цетињани, јасно е дека најмалку четири пати морал да ја наполни пушката.

– Станува збор за полуавтоматско оружје од италијанско производство, каде што зрното експлодира при пукање, па и еден истрел е доволен да убие човек – објаснува соговорник на медиумот.

– Очигледно е дека монструмот немал намера да ги остави своите жртви кои биле први во неговиот поглед ни најмала шанса да преживее. Некои од нив тој ги погодил во пределот на главата.

Податоците за бројот на куршуми, кои можат да се вклопат во оружјето со кое го извршил делото, јасно наведуваат на заклучок дека монструмот од Медовина морал да направи најмалку три паузи за да го наполни оружјето. Сепак, засега не е познато колку вкупно истрели испукал минатиот петок кога посеал смрт во Долината на боговите. Со таканаречената пауза меѓу убиствата деновиве се занимаваат и експерти, кои најмногу се загрижени за членовите на семејството на Вук Бориловиќ.

– Настанот во Цетиње има елементи на масовно убиство и убиствена треска, што значи дека се убиени повеќе луѓе без период на емоционално разладување меѓу злосторствата. Може да се класифицира во категоријата неорганизирани убијци, што значи дека најверојатно во позадина има некое ментално растројство, како психоза, зависност… – вели Љубица Чуровиќ, социјален работник од Белград.

Таа напоменува дека класичен извршител на овој вид на убиство е личност која имала повеќе проблеми во животот и за која доаѓа моментот кога „последната капка“ и таа го истура својот гнев врз луѓето кои можеби се или не се поврзани со неговите проблеми.

– Ваквите убиства најчесто се случуваат спонтано, од емоции. Ваквите луѓе тешко се вклопуваат во општеството и нивното нарушување обично е резултат на разни настани во детството и растењето, што одговара на сликата што ја даваат соседите, дека тој секогаш бил чуден и дека брат му се самоубил како млад- рече Чуровиќ.

Таа вели дека се уште немаат целосна слика за состојбата на Вук, но според досегашните информации може да се претпостави за што се работи.

– Она што треба да се обрне посебно внимание во овој случај е ризикот од крвна одмазда, поради што семејството на Вук Бориловиќ е однесено на безбедно место. Слободно може да се каже дека освен директните жртви на ова злосторство и нивните семејства кои до крајот на животот ќе ги трпат последиците од овој немил настан, семејството на Вук моментално, а и во иднина, минува низ одреден тип на секундарна виктимизација – објаснува соговорникот.

Со причина семејството е отселено од средината каде што живееле цел живот, што секако предизвикува огромен стрес кај децата, бидејќи тие имаат послаб капацитет да се справат со трауми од секаков вид, а дополнително слушаат негативни работи за нивниот татко секој ден бидејќи во моментов тоа е главна тема во Црна Гора.