Ученик во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар на 3 мај во крвав напад уби девет ученици и еден обезбедувач, а тешко рани уште шест ученици и еден наставник по историја. После 12 дена од повреди почина и последното девојче, со што вкупниот број на жртви се искачи на десет.

Момчето-убиец злосторството го извршил пукајќи со оружје што го извадил од сефот на неговиот татко, а како што се дознава, тој пиштол наводно е специјално опремен за да гарантира точност.

– ПИШТОЛОТ СО КОЈ Е ИЗВРШЕН МАСАКРОТ ИМАЛ НЕКАКВИ ТЕГОВИ ИЛИ ПРОТИВТЕГОВИ ЗА ДА КОГА ПУКА НЕМА ОДВРАТЕН УДАР. ВАКА ОПРЕМЕНОТО ОРУЖЈЕ ГО ОЛЕСНУВА НИШАНЕЊЕТО И ПОГОДУВАЊЕТО НА ЦЕЛТА – ВЕЛИ ДОБРО ИНФОРМИРАН ИЗВОР.

Според неофицијални информации, станува збор за оружје од чешко производство, односно „збројевка“.

Непосредно пред масакрот, момчето-убиец го фотографирал оружјето што го однел на училиште, а на грозоморната фотографија се гледаат два пиштоли, муниција за нив и четири молотови коктели.

Делото го извршил со еден пиштол, а другите, како и молотовите коктели, биле пронајдени во неговиот ранец веднаш по апсењето. Според она што и го кажал на полицијата, тој ги направил молотовите коктели да ги постави и да ги запали на вратите на училиштето, така спречувајќи ја полицијата да влезе внатре пред да ги убие сите што планирал да ги убие.