Итна служба – пожарникари, брза помош и полиција денеска се собраа пред Сплитското стручно училиште, но засега не се знае точно зошто биле повикани, јавува Слободна Далмација. Прво контактиравме со пожарникарите, ни рекоа дека немаат повеќе информации, дека има евакуација, но не сакаа да кажат зошто, само дека не е пожар.

– Во 16:00 часот добивме дојава од Стручното училиште во Сплит дека неколкумина од класот имале мачнини. Излеговме на терен со пожарникари и брза помош, а по пристигнувањето никој не побара лекарска помош. Нема опасност за другите граѓани – објави Јерко Куревија од ПУ Сплитско-Далматинска.

-Само ни рекоа да излеземе од училиштето, настана паника, се уште не знаеме точно што се случило, наводно еден ученик фрлил солзавец – изјавиле девојки кои чекаче да се расплетка ситуацијата пред училиштето. И туристите кои случајно се нашле во близина се исплашиле и прашале што се случува.

Наставата продолжила, но некои ученици решиле да не се вратат во училиштето, напуштајќи го просторот околу зградата. Некои од учениците рекоа дека не било солзавец, туку гас. Како што велат, во училиштето имало чудна миризба, но тоа ќе го потврдат службите кои излегле на терен.