Јован Митровиќ, брат на сопственикот на Телевизија Пинк, Жељко Митровиќ, почина на 29 август на 71-годишна возраст, а веста за неговата смрт денеска ја соопшти Жељко.

Тажната вест за неговата смрт беше објавена во Националниот дневен весник на Пинк телевизија. Јован Митровиќ ќе биде погребан на гробиштата Отакринг во Виена на 8 септември во 13 часот.

Јован Митровиќ е роден на 18 септември 1951 година во Белград, каде што го завршил и го воспоставил своето академско образование на Електротехничкиот факултет.

Инаку, во поранешна Југославија, Јован работеше на поврзување на компјутерски системи во банки и пошти, што резултираше со отворање на фирма во 1992 година, која работеше во Белград и Виена.

Од 1999 година до неговиот последен ден ја извршуваше функцијата директор на медиумскиот систем Пинк и е еден од основачите на телевизиските канали на Пинк во дијаспората.