Циклонот кој со денови дејствува во Хрватска, донесе и неверување во делови од земјата.

Имено, во попладневните часови се разви фронт со силни грмотевици, а по 16 часот на морето околу Сплит се развија неколку пијавици, односно водени торнада.

Најинтензивна беше онаа што се разви пред Брач, поточно пред Сутиван и Супетар, пишува Далмација Данас.

Феноменот морска пијавица се појавува во вид на вртлог кој се креира меѓу облаците кои носат невреме и површината на морето.