Украинскиот новинар Ростислав Демчук ја информираше јавноста дека Израел се согласил со барањето на Естонија да ја опреми Украина со ракетен систем копно-море, наречен „СИНО КОПЈЕ“.

Естонија, која купи неодреден број системи Blue Spear од производителot Israel Aerospace Industries (IAI) во октомври 2021 година, побара од Израел одобрение да префрли еден од системите на украинските вооружени сили, кои моментално ја бранат Украина од руската инвазија.

Овој ракетен систем е еден од најнапредните противбродски ракетни системи во светот, кој овозможува лансирање од копнени платформи со голема субсонична брзина.

Системот СИНО КОПЈЕ ќе биде клучен во судирите во јужна Украина, кои главно се однесуваат на поморските битки во Црното и Азовското Море. Ваквиот развој на настаните доаѓа по најавите дека Израел се обидува да ја прошири својата помош за Украина, вклучително и испраќање воена помош.

Потегот на Израел би бил „значаен чекор“ во однос на она што Израел и го дал на Украина досега, и би бил посимболичен и „нема да вклучува значителни резерви“ на помош што веќе ја обезбедија Соединетите држави и европските земји, се вели во извештајот.

Ерусалим се обидува да воспостави рамнотежа меѓу Русија и Украина, но се наведува дека САД и некои европски земји очекуваат Израел да заземе појасен став на чија страна е „и да ја поткрепи својата одлука со дела, а не само изјави“.