Познаници на Андрија С.(20) од Копривица, кој се удави во неделата попладне на Ада Циганлија, велат дека младиот човек дошол во Белград да заработи.

– Дошол овде да работи, да заработи пари, а загинал на таков трагичен начин – велат тие.

Според нив, младиот човек дошол од околината на Прокупље во Белград за да остане кај својот чичко, а во моментот на несреќата бил на педалинката со двајца пријатели.

Еден пријател се обидел да го спаси

– Еден од нив виде дека Андрија се дави и веднаш скокна по него, но за жал немаше начин да го спаси. Претпоставувам дека го повлече тревата, бидејќи таму не е толку длабоко, колку што има трева – рекоа тие.

Што точно се случило, раскажала жена која била во вода во моментот кога се одвивала драмата.

– Младиот човек скокна од педалинката и нормално пливаше. Во еден момент изгуби сила, а пријателот се обиде да го спаси. Немаа елеци на себе, а од тројцата што беа на педалинката, едниот не знаеше да плива – рекла жената и продолжила:

– Филип Филиповиќ, нашиот ватерполист, кој случајно се најаде на лице место, на секој можен начин со својата екипа се обидуваше да го спаси момчето. Дури ги повика одбојкарите од соседниот терен, но ни тие не успеале да го најдат. Без кислород, маски, ништо, влегоа во водата. Нурнаа и почнаада го бараат, додека не пристигнаа спасувачите, раскажува жената.

Чичкото плачеше на брегот

По неколкучасовна потрага, нуркачите го извлекле телото на несреќниот млад човек.

Додека траела потрагата, на брегот пристигнал и неговиот чичко.

– Човекот беше очаен. Дошол веднаш штом го известиле дека Андрија исчезнал. Потрагата ја следеше без збор, надевајќи се на некое чудо дека неговиот внук ќе биде спасен. Кога нуркачите го извлекле телото на младиот човек, тој само се скрши и почнал да плаче. Глетката беше многу шокантна – изјавија очевидците на трагедијата.