– Ковачевски ме информираше дека заради лични причини поднесува оставка од генерален директор во АД ЕСМ. Разговаравме уште минатата година, заради големите работни обврски сака да се посвети на семејството. Утрово усмено до мене достави оставка, ќе биде усвоена на следна седница на Влада. Од Влада ќе биде препорачано нов директор да биде избран Васко Стефанов, менаџер по техничка логистика, со големо искуство – изјави денес на прес-конференција премиерот Димитар Ковачевски, по повод најавеното заминување од функција на директорот на АД ЕСМ, Васко Ковачевски.

Неговата изјава дека прво ќе искористи 20 дена од одморот кој му следувал, а потоа ќе се посветел на семејството и неговите две деца, кои имале потреба од него за дообразование, иден раст и развој, беше објавена денес во повеќе медиуми.

Сепак, по ова следуваше и јавна реакција од Мери Ковачевска Димовска, која на социјалните мрежи тврди дека веќе му е поранешна сопруга и како тој одамна го напуштил семејството.

„На кое семејство ќе му се посвети? На децата кои се возрасни и последните 15 години ги гледаше по два часа во неделата. Официјално разведен од 6-ти март 2023 година. Татко не можеш да се правиш на 27 и 21-годишна возраст, татко си цел живот! Твоите лажни филмови рекламирај ги на друго место, а не по сите портали. Ти одамна го напушти ова семејство, порача Димовска во нејзината јавна објава.

По заминувањето од директорката функција, Ковачевски останувал во ЕСМ, но уште не се знаело каде ќе биде неговото место во компанијата.