Претставници на ОН наведуваат дека едната страна во конфликтот во Судан ја презела контролата врз државната здравствена лабораторија во главниот град Картум, каде се наоѓа биолошки материјал и додаваат дека тоа е „исклучително опасен“ развој на ситуацијата.

Соопштението дојде во вторникот, бидејќи официјални лица, исто така, предупредија дека повеќе бегалци би можеле да го напуштат Судан и покрај прекинот на огнот меѓу конфликтните сили.

Борбите го втурнаа Судан во хаос и ја доведоа оваа африканска земја, која долго време беше во голема мера зависна од хуманитарна помош, на работ на колапс. Пред конфликтот, ОН процениле дека на една третина од населението на Судан – односно близу 16 милиони луѓе – им треба помош, а таа бројка веројатно ќе се зголеми.

Нима Саид Абид, претставник на Светската здравствена организација (СЗО) во Судан, изрази загриженост дека „една од страните во конфликтот“ – не кажа која – ја презел контролата врз централната лабораторија за јавно здравје во Картум и „ ги исфрлила сите техничари“.

„Ова е крајно, екстремно опасно бидејќи тие имаат изолати за полио во лабораторија, ние имаме изолати од сипаници, изолати на колера во лабораторија“, рече тој на брифингот на ОН во Женева преку видеоповик од Порт Судан.

Протерувањето на техничарите и прекините во снабдувањето со електрична енергија во Картум значат дека „не е можно правилно да се управува со биолошките материјали што се складираат за медицински цели“, додаде СЗО.

Лабораторијата се наоѓа во централниот дел на главниот град, блиску до местото на судирите меѓу суданската армија и Единиците за поддршка за итни случаи (РСФ), паравоена група која произлезе од Народните одбранбени сили – наречена „Џанџавид“.