Колку точно пари треба да се стават во пликот за младенците? Сезоната на венчавки започна сериозно и додека едни се радуваат на свадби, други си ја чешаат главата кога ќе помислат на ковертот со пари што им се дава на младенците.

Во Србија ретко кој се решава да подари подарок како бела техника или можеби патување, бидејќи со плико нема грешка. Единственото прашање што се поставува е – Колку пари да се стават во него?

На Редит оваа тема беше покрената неколку пати и многумина имаа интересни пресметки кои им се допаднаа на мнозинството.

„Зависи колку си близок со личноста и колку имаш и колку сакаш да покажеш дека имаш. Основната тарифа е 50е/лице. Потоа на тоа го додавате следново: ако сте блиски (+ 50e), кум (+ 50е минимум), ако сте богати (+ 50е), ако сакаш сите да знаат дека си богат (+ 100е), ако си многу сиромашен (- 50е или смислуваш изговор да не одиш)

Ако носите деца, пресметајте 25е по дете и заокружете надолу. Примери за пресметка:

Одиш заедно со девојката (100е), ти зи близок (+50), таа не е (+0). Вкупно: 150е

Одиш сам (50е), близок си (+50), сепак си сиромашен студент (-50е). Вкупно: 50е

Ако си богат кум (50+100е минимум) и одиш со еднакво богата жена (50+50) на свадба на твоите најблиски заеднички пријатели (+50). Земете две деца (+50) Вкупно најмалку 350е. Ти си кум, може и во натура, не мора да биде готовина, можеби си платил на фотограф или си купил одело за младоженецот“, е објаснувањето на овој очигледно искусен гостин кое воодушеви многумина.

Еден човек напишал: „Минимумот што можете да го платите е колку ги чините младенците, за да не бидете на нивна сметка додека ја славите прославата.