Вистинска драма се одвивала во петокот на базен во селото Мионица во Србија, кога момче, ученик во седмо одделение, потонало на дното на базенот.

Со брзата реакција на спасувачот, а потоа и на жена која е медицински работник која случајно се нашла на базенот, како и екипа на Брзата помош , но и некои посетители, спасен е еден млад живот. Момчето сега се опоравува во болницата во Ваљево.

Инцидентот се случил во петокот околу 15 часот и 30 минути, во време кога базенот бил полни со посетители.

– Видов момче како лебди во водата. Почекав да видам дали се одржува своеволно на водата или се дави. Кога видов дека не реагира, веднаш скокнав во базенот и со едната рака го извадив, а со другата се држев на работ од базенот. Потоа на помош дојде една жена која се најде таму во тој момент, а која е медицински работник и почнавме да го реанимираме момчето, изјави спасителот Милош Теофиловиќ.

На помош дошле посетители на базенот, како и вработени во Спортскиот центар „Мионица“, кои брзо реагирале и повикале брза помош, која за три минути пристигнала на лице место.

Момчето било помодрено, без пулс, но со натчовечки напор на жената која случајно се нашла таму и која веднаш пришла на помош, но и благодарение на спасувачот, момчето денеска е живо.

– Ако постои разум, општината треба да го награди спасителот и сите вработени на базенот, бидејќи никој во целиот синџир не потфрли, особено таа млада, здравствена работничка, која го врати момчето во живот, а друштвото на момчето се разбега, изјави Зоран Радовановиќ од Мионица, еден од очевидците и оние кои дошле да помогнат.

Момчето за многу кратко време било пренесено во болницата во Ваљево со автомобил на Брзата помош Мионика, во чиј тим биле д-р Марко Јовановиќ, медицинскиот техничар Небојша Ристиќ и возачот Горан Кандиќ.

Тој е во стабилна состојба, но ќе остане на опсервација уште еден ден, од превентивни причини. Како што дознаваме, момчето е пливач, а засега не е познато зошто потонало на дното на базенот.

– Му благодарам на Бога што момчето преживеа! Беше навистина стресна ситуација и се трудам да не размислувам за тоа. Ова е петти пат како спасувам нечиј живот – изјави спасителот Милош Теофиловиќ, кому ова му беше прв работен ден на базените во Мионица, а има долгогодишно искуство во оваа работа.