На многу места во Словенија граѓаните вчера не можеа да наполнат гориво на бензинските пумпи, а има проблеми со сите добавувачи. Штаерска, Помурје, Прекмурје, Горња Савињска Долина, Илирска Бистрица, Велење, Јесенице, Камник, Нова Горица, Горишка Брда се само дел од местата каде што нема гориво.

По пристигнувањето на бензинската пумпа, граѓаните добиваат порака дека гориво во моментов нема на залиха поради зголемената побарувачка. Од „Петрол“ ги уверуваат граѓаните дека паниката е непотребна, бидејќи имаат доволно залихи и дека нема страв од недостиг.

– Проблеми се случуваат низ цела Словенија – рече Бригита Зорец од „Петрол“ и додаде дека паниката е непотребна и дека прекините во снабдувањето на граѓаните се само краткотрајни.

Таа изјави дека поради зголемената продажба веќе ги зголемиле залихите на продажните места, а снабдувањето е логистички отежнато поради викендот што доведува до доцнење на испораката.

Надлежните сметаат дека граѓаните реагираат на најавеното поскапување на горивата и трупаат залихи. Дополнително, зголемената побарувачка се должи на викендот и зголемениот транзит низ Словенија.

Премиерот Роберт Голоб минатата недела ги претстави првите предлози за ублажување на кризата, што е еден од приоритетите на новата влада на почетокот на мандатот. Владата, како што рече, повторно ќе го воведе регулирањето на маржите на трговците на бензинските пумпи надвор од автопатиштата и ќе објави маржи и цени на автопатиштата. Мерката ќе стапи на сила на 21 јуни и ќе трае 12 месеци.

– Со новите мерки, цените на горивата во Словенија ќе бидат слични на цените во Хрватска надвор од автопатиштата – рече Голоб и додаде дека ќе бидат пониски од цените во Австрија и Италија.

Медиумите објавија дека според влезните параметри, цената на бензинот од 95 октани следниот вторник ќе достигне околу 1,74 евра за литар, а цената на дизелот 1,81 евро.