Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, учествува на заседанието на 77. Генерално собрание на Обединетите нации во Њујорк.

Како што објавија повеќе српски медиуми повикувајќи се на извори блиски до ЕУ во Њујорк, европските претставници вршат голем притисок врз претседателот Александар Вучиќ и бараат од Србија веднаш да се приклучи на санкциите против Русија.

Инаку, Вучиќ денеска на маргините имаше низа значајни средби.