На светските пазари вредноста на доларот падна нагло минатата недела зашто се очекува забавување на стапката на зголемување на каматните стапки.

Доларот паѓа четврта недела по ред поради очекувањата на ФЕД, па сега тој вреди помалку од еврото.

Иако до неодамна растеше во однос на сите валути, сепак според аналитичарите курсот на доларот го достигна максимумот и сега се очекува пад.

На што се должи падот на доларот?

Вредноста на американскиот долар се намали бидејќи забавувањето на инфлацијата на потрошувачките цени во САД ги намали очекувањата за поагресивно зголемување на каматните стапки на федералните резерви.

Во раните попладневни зделки, зелената банкнота нагло потона наспроти фунтата, еврото и јенот, бидејќи официјалните податоци покажаа дека инфлацијата во САД се намали на годишна стапка од 7,7 отсто во октомври.

Фунтата скокна за 1,9 отсто на 1,1574 долари, а еврото се зголеми за 0,8 отсто на 1,0092 долари.

Податоците беа објавени една недела откако американската централна банка го претстави четвртото по ред зголемување од 0,75 процентни поени, како што се очекуваше – шестото зголемување оваа година за да се зауздаат неконтролираните цени.

Сепак, ФЕД минатата недела предупреди дека стапките ќе бидат повисоки од претходно очекуваните во борбата против децениската висока инфлација.