Украинската православна црква на последното заседание решило да не слават Божиќ во ист ден со Русија.

Тоа се однесува на можноста за одржување богослужба во чест на раѓањето на Исус, според новојулијанскиот календар на 25 декември.

За жал, оваа одлука делува дека има и политичка позадина, затоа што претходно Руската православна црква на чело со патријархот Кирил ја поддржа воената агресија.