Вродија со плод апелите за милост што беа упатени пред неколку дена на крајот на судскиот процес против 28-годишниот Јосип Кристиќ од Хрватска за предизвикување сообраќајна несреќа во која животот го загуби неговиот најдобар пријател Анте Јакир. Семејството на загинатиот Јакир ја молеше судијката да не го праќа Кристиќ во затвор.

Имено, во комбинација со изменетата фактичка состојба во обвинението, младиот човек во четвртокот во Жупанискиот суд во Сплит неправосилно избегна да оди зад решетки. Имено, судијката Ивана Канает Самарџиќ го осуди на затворска казна под законскиот минимум, на 10 месеци затвор, која потоа беше преиначена во општествено корисна работа, така што за секој ден затвор ќе врши два часа добротворна работа.

Во обвинението на ЖДО се товари дека на 21.11.2020 година околу 02.55 часот во Брел возел автомобил мазда 323 со брзина од 70 километри на час низ населено место, а имал најмалку 1,19 промили на алкохол во неговата крв. Сега покојниот Јакир бил сопатник.

Според обвинението, тој бил свесен дека може да ги загрози другите учесници во сообраќајот, а тоа се случило кога влегол во кривина и изгубил контрола над возилото, кое излетало од патот и удрило во бетонски столб. Кристиќ во несреќата ја повредил ногата, а тогаш 23-годишниот Јакир, освен набиеници, добил и тешка и по живот опасна повреда во вид на длабока расекотина на вратот, која, според обвинението, „довела до крварење и како последица на тоа Анте Јакир почина тој ден околу 04:50 часот додека бил транспортитан со амбулантно возило“.

Фотографија од местото на несреќата

Меѓутоа, наместо смрт, како што го застапува ЖДО, судот констатирал дека дејствијата на Кристиќ резултирале со особено тешка физичка повреда на неговиот пријател, бидејќи вештаците исто така навеле дека исечената рана би била санирана доколку имало навремена и итна медицинска помош.

Во оправдувањето на казната под законскиот минимум за ова дело (за тешка телесна повреда како последица на сообраќајна незгода е пропишана затворска казна од една до осум години, а за смрт од три до дванаесет години), судијката наведе бројни олеснителни околности.

Станува збор за семејни околности, неосудуваност, фактот дека воздушното перниче не се отворило на совозачкото седиште при ударот и односот на семејството на жртвата, кое не сакало да се гони пријателот на нивниот починат син. Исто така, земено е во предвид дека младиот човек, а тоа јасно се виде и на судењата, е крајно погоден од смртта на неговиот пријател и поради тоа побарал лекарска помош и сето тоа многу тешко го поднесува.