– По пет години, судот без правосилност пресуди дека петгодишно момче починало во 2018 година на Детската клиника во Загреб по трансфузија на крв заразена со бактеријата ешерихија коли и на семејството му досуди отштета од 138.000 евра, без судски трошоци и камати.

Според записникот на Институтот за судска медицина и криминалистика, составен по обдукцијата, момчето на Клиниката за детски болести во Загреб се лекувало од вид тумор на мозокот.

Експертите утврдија дека болеста се лекува на вообичаен начин, како и дека во текот на лекувањето една од терапевтските процедури е давање на тромбоцитен концентрат, што е направено и во март 2018 година, кога веднаш по примената на трансфузијата, се случи ненадејно и значително влошување на состојбата на пациентот со фатален исход.