Актерот Алек Болдвин вчера поднесе тужба против оружарот и уште тројца членови на филмската екипа за пукањето на сетот на вестерн-филмот „Раст“, ​​во кој снимателката Халина Хачинс беше убиена од пиштолот што Болдвин го користел за време на пробата.

Хачинс беше убиена кога Болдвин испука смртоносен куршум од револвер со кој вежбал за време на снимањето во Ново Мексико, погодувајќи ја неа и режисерот Џоел Соуза, кој преживеа.

Тужбата на Болдвин е поднесена во Врховниот суд на округот Лос Анџелес како противтужба што произлегува од претходната тужба во која друг член на филмската екипа именуван како обвинети Болдвин и други. Тоа е една од многуте тужби што произлегуваат од трагедијата на 21 октомври 2021 година, која исто така е под кривична истрага и може да резултира со обвиненија од државата Ново Мексико.

Во тужбата, Болдвин го обвинува оружарот, првиот помошник директор, добавувачот на реквизитите и чуварот на реквизитите за небрежност и бара компензација за „огромната болка“ што ја трпи.

Четворицата се именувани како обвинети заедно со Болдвин во првичната тужба поднесена од сценаристот, кој тврдел дека пукањето ѝ предизвикало силна емоционална болка. Во телевизиско интервју, Болдвин рече дека не го повлекол чкрапалото на револверот и пукал откако го наместил.

ФБИ извршил форензички преглед на револверот со едно дејство, при што е утврдено дека „функционира нормално“ и дека не пукал без да го повлече чкрапалото.