И денеска се памети погребот во село кај Врњачка Бања, каде пред две и пол години интервенираше дури и полицијата, пишуваат српските медиуми.

Како што тогаш објавија тамошните медиуми, неутешниот вдовец, кој ги потопил тагите во алкохол, завршил во притвор, па погребот се одржал без него.

Имено, на погребот на неговата сопруга Ј.В.(73) дошло до инцидент кога на гробиштата се појавил поп. Бидејќи вдовецот се декларирал како комунист и човек кој не верува во Бог, веднаш почнал да го навредува попот.

– Се беше во ред, освен што вдовецот, иако беше почитуван домаќин во својот крај, од тага најде утеха во дното на чашата. Почитувајќи ги обичаите, поворката отиде на гробиштата за да ја испрати жената во нејзиниот вечен дом. Се собра многу народ, а во еден момент дојде и попот – рекол извор кој бил очевидец на непријатната ситуација.

– По пристигнувањето на попот, М.В. се променил, почнал да крева врева и да прашува од каде доаѓа и кој му се јавил. Членовите на најблиските роднини залудно му објаснувале на домаќинот дека тоа е желба на покојната и дека го известиле попот да дојде и да го изврши погребот. Вдовецот не сакаше да слушне никакви објаснувања, туку се фокусираше на попот. Почнал да го навредува, да му кажува секакви работи, со напомена дека нема да му дозволи да служи на погребот, упорно повторувајќи дека е комунист. Роднините се обиделе да го смират човекот за да не прави дополнителни проблеми за кои не било ниту време, ниту место, бидејќи достоинствено дошле да ја испратат починатата, а потоа тој се свртел кон нив. Како што се разгорела расправијата, еден од присутните роднини повикал полиција – открил добро информиран извор и додал:

– По пристигнувањето на полицијата, роднините и насобраните рекоа дека М.В., во алкохолизирана состојба, не му дозволил на попот да го одржи погребот бидејќи бил комунист, а не верник. Тие изјавиле дека вдовецот го навредувал свештеникот и им се заканил на неговите блиски роднини дека нема добро да поминат затоа што му работат зад грб. Според собраните податоци и изјави, полицијата стапила во контакт со дежурниот обвинител, па одлучено е сопругот да биде приведен. Тој е приведен поради сомнение дека продолжил да го навредува попот и другите насобрани граѓани – заклучил изворот.

Селаните велат дека не паметат дека вакво нешто се случило на погреб. Велат дека имало и одамна случаи кога комунист умрел, а потоа неговите роднини го погребале покојникот по православни обичаи затоа што тоа било негова желба.