Во одреден момент од нивниот заеднички живот, сите парови кои се во долга врска се прашуваат колку секс е премалку секс. Страстите со текот на времето се смируваат, сексот станува сѐ поредок и сите сакаат да знаат дали тоа е причина за загриженост и тревога.

Тогаш, колку често паровите кои имаат нормален сексуален живот имаат секс?

Иако ова е прашањето што сексуалните терапевти го добиваат најчесто од своите клиенти, нема единствен одговор на тоа. Одговорот може да варира од еднаш неделно до еднаш месечно. Кога паровите престануваат да имаат сексуален однос редовно, експертите велат дека нивната врска станува извор на гнев, неверство, болка, што честопати доведува до несогласување.

Истражувањето спроведено на повеќе од 15.000 брачни парови покажало дека постарите брачни парови се сексуално активни два до три пати месечно, додека помладите се впуштаат во односи еднаш неделно.

Кога треба да бидете загрижени?

Повеќето сексуални терапевти велат дека браковите во кои се јавува секс помалку од 10 пати годишно може да се окарактеризираат како бракови без секс. Сепак, недостаток на секс не мора да значи развод. Тоа значи дека треба да работите на сексот. И покрај фактот дека сексот не е најважната работа во љубовните врски, тој сепак претставува нешто што ги обединува паровите и ги одржува заедно.

Без секс, паровите стануваат само најдобри пријатели или цимери. Она што е проблем за повеќето парови не е сексот како таков, туку сè што води до секс.

Многу е лесно да се занемарат сите ситници што предизвикуваат желба за секс, како што се нежност, прегратки, допири и комплименти. Затоа, ако забележите дека интимно сте се дистанцирале од партнерот, започнете со ситници. Можете да работите на зголемување на вашата желба за секс самостојно, и ако не работи, секогаш можете да побарате помош од стручни лица.