Во езерото Сера де Естерла во Португалија, сосема случајно, со дрон е откриена џиновска мистериозна дупка, која потсетува на вртлог.

Дупката длабока дури 1.500 метри, која голта сè пред себе, а за која не знаеле ниту мештаните кои живеат во близина на езерото, ја снимиле тројца пријатели. Заклучокот е дека тоа може да се види само од воздух.

Имено, дупката не настанала по природен процес, како што обично изгледаат како кога се активира и вшмукува целата вода, туку е изградена од човек во 1955 година.

Оваа брана го контролира ослободувањето на тековите во низводното подрачје помеѓу Рибеира до заливската лагуна.

📸

📸

📸

📸