На 76-годишна возраст почина мостарскиот бизнисмен Крешимир Беванда – Креша. Како што е наведено во некрологот, Беванда починал по кратко боледување.

Погребот ќе биде организиран во понеделник на 30 јануари 2023 на Римокатоличките гробишта. Инаку, починатиот бизнисмен од Мостар бил сопственик на хотелот „Беванда“ со 5 ѕвезди кој се наоѓа во Мостар.

Беванда беше сопственик на првиот хотел со пет ѕвезди во повоен Мостар, кој го подигна нивото на гостопримство, хотелиерство и туризам во Херцеговина.

Иако беше истакнат претприемач во Херцеговина, многу граѓани на Мостар ќе го паметат и како великан кој промовираше мир, љубов и заедништво во својот град без да ги разликува луѓето по вера или националност.

Тоа најдобро се покажа кога џамијата на Баба Бешир, која беше уништена за време на воените конфликти во Мостар, беше повторно изградена во мостарската населба Балиновац, со воведување на традицијата на собирање во неговиот хотел на почетокот на првата повоена прослава на Бајрам.

Откако верниците почнале да го извршуваат бајрамскиот намаз во споменатата џамија, која се наоѓа спроти хотелот „Беванда“, тој одлучил после секој бајрамски намаз да го отвора својот хотел за верниците од Мостар и да ги почести со богат бајрамски појадок.

Така, бајрамската прослава продолжувала во хотелот Беванда по богослужбата во џамијата.