Неверојатно, но вистинито – во Србија падна организирана група која незаконски обезбедила диплома од средно училиште! Имено, приведени се дури 19 лица под сомнение дека со измама и овозможиле на жена да се стекне со диплома за економски техничар, целиот случај го води Вишото јавно обвинителство во Краљево.

И.Ј.(51), поранешен директор на средно училиште во Крушевац, како и професорите В.Н.Ј.(46), Н.Т.(51), С.М.(34), С.С.(47), Б.Н.(35), А.С (43) Б.И.(54), Љ. М.(43), Н.Ж. (43), И.П.(47), Б.Ц.(39), Ј.Л.(53), В.М.(69), И.С.(64) и Д.И.(49)се уапсени, поради постоење основи на сомнение дека сториле кривично дело злоупотреба на службената положба. Во кривичната пријава за истото дело ќе биде опфатен уште еден четириесет и деветгодишен наставник.

Поради постоење основи на сомнение дека сторила кривично дело фалсификување исправа, уапсена е Ј.М.(41), која е осомничена дека незаконски ја стекнала дипломата, додека нејзината мајка Д.М.(66) и А.Л.(45) се товарат за кривичното дело тргување со влијание.

Како се случила измамата

Се сомничи дека И.Ј., во мај 2020 година искористувајќи ја службената положба изработил и издал диплома со невистинита содржина за завршеното училиште на Ј.М.

И.Ј е обвинет дека лажно прикажал дека Ј.М. се стекнала со звање економски техничар иако знаел дека таа не посетувала настава, не полагала предмети и матура пред комисијата, туку направил лажна пријава за нејзиното запишување во тоа училиште и го променил датумот на поднесување на апликацијата.

На овој начин се сомнева дека формално-правно ги создал потребните услови за да донесе решение за признавање на наставните предмети и да склучи договор за доквалификација и преквалификација со Ј.М. во износ од 1.075 евра, но го сторил тоа така што таа не ги уплатила парите на тековни сметки или да ги евидентира во училиштето за деловна документација,туку ги задржал за себе.

И.Ј. на осомничената и овозможил дополнително образование, врз основа на што се вработила во Здравствен дом во Сремска Митровица.

Осомничената Д.М., која е мајка на Ј.М., се товари дека во мај 2020 година му ветила подарок на тогаш одговорното лице на гимназијата И.Ј., преку А.Л., кој е осомничен дека бил посредник при стекнувањето на дипломата, доколку нејзината ќерка ја добие.

Исто така, постои сомневање дека наставниците во тоа училиште ги пречекориле границите на службените овластувања со тоа што направиле лажни извештаи од тестот и му овозможиле на тогашниот одговорен од тоа училиште да и ја издаде дипломата Ј.М.

Осомничените со кривична пријава се изведени во надлежното обвинителство.