Тајван, функционира како независна територија од 1949 година, кога националистичките сили во Кина беа поразени во граѓанската војна и го најдоа своето последно засолниште на овој остров.

Кина го смета Тајван за нејзина одметничка провинција и никогаш не ја отфрли можноста за воена акција за ставање на територијата под своја контрола. Од друга страна, властите во Тајван се сметаат себеси за „легитимна Кина“ и дека имаат право на територијата на „копнена“ Кина.

Постојаната закана од кинеска инвазија ги принуди тајванските власти сериозно да пристапат кон изградба на нивните одбранбени капацитети и покрај предизвикот што го носи фактот дека тие се речиси целосно зависни од сопственото производство и увозот од Соединетите Американски Држави.

Според Globalfirepowe, специјализирана страница која ја следи силата на светските армии, тајванската армија е 21-та најмоќна армија во светот. Земјата има нешто повеќе од 23 милиони жители, 170.000 активни припадници на армијата, милион и 500 илјади резервисти и 11.500 припадници на паравоените сили.

Од 2010 година Тајван објави купување на воена опрема вредна 23 милијарди долари, повеќе од 5 милијарди долари се потрошени во текот на 2020 година.

Копнени сили

Копнените сили се најголемиот дел од војската на Тајван и имаат околу 130.000 активни членови. Нивната опрема главно се состои од домашно производство и увоз од САД. Во моментов, оперативните единици вклучуваат три армии и пет корпуси.

Во моментов оклопните сили се во процес на модернизација и се планира до 2026 година на тајванската армија да и бидат испорачани 108 американски тенкови М1А2 Абрамс во посебна варијанта прилагодена на потребите на Тајван. Овие тенкови најверојатно ќе бидат распоредени во Шестиот корпус на северот на земјата каде што се наоѓаат најважните владини институции.

Во моментов, Тајван има над 1.000 тенкови. Повеќето од нив се американски тенкови М60А3ТТС, од кои имаат повеќе од 400. Тие поседуваат и над 400 примероци од тенкот CM-11 направени во соработка со американската воена индустрија. Овој тенк ја има шасијата на резервоарот М60, куполата на постарата верзија на М48 и контролата на пожарот на модерните тенкови М1 Абрамс. Исто така, се користат околу 100 примероци на тенкови CM-12, што ги претставува подобрените американски тенкови М48.

Тајван е во процес на набавка на 11 примероци од системот М142 HIMARS, кој покажа одлична ефикасност во Украина и 400 противбродски ракети Харпун. Во првото купување под администрацијата на Џо Бајден, Тајван се согласи да им бидат доставени 40 самоодни хаубици Паладин.

Тајван моментално ги има американските самоодни хаубици М110А2 и М109 во варијантите А2 и А5. Исто така, во употреба се стотици различни варијанти на влечени хаубици.

Копнените сили на Тајван имаат и неколку десетици хеликоптери од американско производство, вклучувајќи ги и AH-64 Apache, AH-a SuperCobra, OH-58 Kiowa, CH-47, UH-60 Black Hawk, Bell-206.

Воздушни сили

Воздухопловните сили на Тајван се составени од домашно производство, американски и француски авиони. Военото воздухопловство има околу 35.000 членови и има околу 600 авиони.

Во ноември, Тајван објави дека 66 од неговите 141 F-16 во употреба биле надградени во варијантата F-16V, која е една од најнапредните варијанти на F-16 во употреба. Планирано е и остатокот од флотата Ф-16 да биде надграден на оваа варијанта до 2023 година. Во 2023 година, Тајван ќе започне да прима 66 нови авиони Блок 70 Ф-16.

Во борбената авијација, тајванските воздухопловни сили имаат повеќе од 100 домашно произведени авиони AIDC F-CK-1, кои влегоа во служба на воздухопловните сили во 1992 година. Авионите Mirage 2000 од француско производство сè уште се во употреба.

Основата на транспортната авијација се состои од 20 авиони C-130 Hercules, а 12 авиони P-3C Orion се користат за поморски патроли.

ПВО се состои од американските системи Patriot и MIM-23 Hawk, домашните системи Sky Bow 2 и 3. Системите Skyguard и RIM-7 Sea Sparrow се исто така дел од противвоздушната одбрана.

Поморски сили

Во поморските сили на Тајван има околу 40.000 персонал, 128 бродови и 28 авиони. Морнарицата има четири уништувачи, 22 фрегати, 13 корвети, 31 брод за брз напад, 13 миночистачи и 4 подморници.

Тајван планира да изгради осум подморници. Изградбата на првата започна во ноември 2020 година, а планот е првите да бидат испорачани во 2025 година.

Други сили

Во развојот на нуклеарното оружје, Тајван беше во фаза кога сè уште беше неопходно да се состави бомбата и да се тестира. Под притисок на САД, тие се откажаа од развојот на нуклеарно оружје. До 1974 година, американското нуклеарно оружје беше лоцирано во Тајван.

Истакнати во одбранбената доктрина на Тајван се ракетите со среден и долг дострел, способни да го погодат кинеското копно.

Најновите развиени ракети Јун Фенг имаат оперативен дострел од околу 2.000 километри, во моментов се произведени помалку од 50 и постепено се вградуваат во одбранбениот систем.

Во употреба се и ракетите Хсиунг Фенг ИИЕ со дострел од 600 километри, Хсиунг Фенг III 120-150 километри, Ван Чиен 240 километри, Тиен Чи 120 километри.

Тајванските сили сè уште се џуџести поради растечката воена моќ на Кина, но заштитата што ја дава Тајванскиот теснец и логистичките барања потребни за приземјување на големи сили со асиметричен пристап кон војување му нудат на Тајван одредена сигурност.