Семејството на 41-годишниот Едис Исаковиќ пред две години се преселило од Хрватска во околината на германскиот град Фројденштад. Никој не ги подготвил за тоа што ги чека. Во потрага по подобар живот, тие се преселиле од Жупања во околината на германскиот град Фројденштад, 65 километри југозападно од Штутгарт. Сега 41-годишниот Едис Исаковиќ е отпуштен од пиланата каде што работел, пишува Fenix-magazin.de.

Позајмува пари и преживуваат со 1.600 евра детски додаток

Пред тоа, од истата фирма била отпуштена и неговата невенчана 39-годишна сопруга Дефија, откако нејзиниот шеф дознал дека е бремена. Со оглед на тоа дека живееле во стан во сопственост на газдата каде што работеле, тој ги одјавил од таа адреса и мора да се иселат до крајот на декември.

Исаковиќ е родител на пет деца, а за неполни три недели ќе се роди неговото шесто дете кое ќе го добие со Дефија.

Преживуваат со 1.600 евра детски додаток и животот не им е ни приближно на она што го очекуваа кога ја напуштија Хрватска.

– Морав да позајмам 10.000 евра од татко ми за да преживеам. Татко ми ми ја даде целата своја заштеда. Баба ми ми даде уште 5.000 евра, со кои купивме автомобил бидејќи живееме на село, па ни треба. Но, го продадов и пред еден месец бидејќи немав повеќе пари. Се срамам од ситуацијата во која се најдов – изјави Исаковиќ за Fenix-magazin.de.

Огласот за работа го видел на Фејсбук

Претходно работел во Англија. По враќањето во Хрватска се вработил во Жупања во фирма која се грижи за зачувување на шумите. Мислејќи дека неговите пет деца, два сина на 13 и 16 години и три ќерки на 10, 18 и 20 години, ќе имаат подобар живот во Германија, тој нашол работа во германска пилана и се преселил во областа Фројденштад.

– Го видов огласот за работа на Фејсбук. Добро зборувам англиски, одговорив на огласот и ја добив работата. Почнав да работам во тамошната пилана. Подоцна, и мојата невенчана сопруга дојде да работи во пиланата. Двајца од моите синови од првиот брак и мојата 18-годишна ќерка, сите почнаа да одат на училиште овде. Шефот на фирмата ни даде стан под кирија, за кој плаќавме 550 евра – објасни тој и додаде дека неговата 20-годишна ќерка која се осамостоила и неговата најмлада ќерка останале во Хрватска.

Вели дека со невенчаната сопруга од утро до вечер работел напорна физичка работа.

-Кога жената забремени по една година, го известивме газдата, а тој веднаш ја отпушти. И двајцата бевме на постојан работен однос. Колку бевме вредни и добри во работата сведочи и благодарницата што ја добивме пред да остане бремена – додаде Исаковиќ, пишува Fenix-magazin.de.

Борба за опстанок

Тогаш започна нивната борба за опстанок во Германија. Исаковиќ наведува дека ангажирале адвокат, кој го презел случајот на неговата сопруга.

– По тужбата почнаа да ме малтретираат и понижуваат на секој начин на работното место. Ми ја отежнаа работата, претпоставувам, за да ја напуштам работата. Таква тортура трпев еден месец, а потоа направив мала операција на ногата. Лекарите оперираа бениген тумор, па морав да одам на боледување. На секои пет дена добивав писмо од шефот во кој ми вели да се вратам на работа или ќе ме отпуштат – наведува Исаковиќ и додава дека медицинската документација за боледувањето му ја доставил на газдата.

Во меѓувреме, судот донесе одлука фирмата да ја врати жената на работа бидејќи адвокатот обезбедил се што е потребно за продолжување на работниот однос. Но, тоа не го спречило газдата на двајцата да им ги врачи откзите и да го откаже договорот за станот во кој живеело семејството.

– Моите деца одат на училиште и не знам што да правам. Шефот прво не одјави од адресата на која живееме, а потоа уредно го плативме станот и 20 дена не ни знаевме дека сме одјавени. Оставката ми ја предаде дури на 31 јули. Откако не одјави од таа адреса, автоматски престанавме да добиваме детски додаток. Со месеци немав ниту едно евро бидејќи немавме приходи – вели Исаковиќ.

Хрватско државјанство

Двајцата имаат хрватско државјанство. По отказот успеале да се изборат за престој во Германија и за право на детски додаток.

– Никој не сакаше да ни помогне, бидејќи газдата и неговите два сина се „бог и батина“ на тоа место. Сега ниту еден адвокат од тоа место не сака да ми го земе случајот бидејќи не се осмелуваат да направат ништо против нив – вели Исаковиќ и додава дека има докази за сите негови тврдења. Успеале да го решат проблемот со адресата, па повторно почнале да добиваат детски додаток.

Се обиделе да најдат и изнајмат нов стан, но никој не сака да ги земе како подстанари бидејќи немаат приходи, пишува Fenix-magazin.de.

– Сопругата сега е на породилно отсуство. Наскоро ќе имаме ново бебе, а мора да се иселиме од станот. Не знам веќе што да правам. Како да има заговор против нас. Мислев на секакви работи, но не сакам да им го уништам животот на моите деца. Не гледам излез од оваа ситуација – изјави Исаковиќ.