Епидемијата на труење со храна во хотел со пет ѕвездички во Турција погоди 25 туристи. Извештаите велат дека најмалку еден од посетителите бил хоспитализиран со труење со храна од хотелот „Риксос Сунгејт“.

Хотелот е „ол инклузив“ одморалиште со 13 ресторани, вклучително и шведска маса со „светска храна“, вклучувајќи суши. Патувањето кое чини околу 3.500 евра се претвори во она од пеколот, а секој ден се повеќе корисници пријавуваат дека имаат симптоми на труење, пренесува британски Мирор.

Извештаите велат дека „повеќе од 10 семејства се отруени и бројот расте од ден на ден“. Една туристка, Кејт Даулинг, ја сподели својата приказна на Твитер:

– Моето семејство е во „Риксос Сунгејт“ – тројца од петте членови на семејството имаат симптоми предизвикани од труење, а едно лице е хоспитализирано. Персоналот не прави ништо за да помогне, негирајќи било каква поврзаност иако и другите гости се пожалија.

Покрај неколку ресторани, објектот е „направен за семејства“, со воден парк и 12 базени. Одморалиштето во Кемер (Анталија), Турција има висок рејтинг од 4,5/5 ѕвезди на страницата за преглед на Tripadvisor.