На каналот на чеченскиот лидер Рамзан Кадиров е објавено ново видео во кое неговите три малолетни сина му носат „подарок“ од бојното поле – тројца затвореници.

Како што може да се види на видеото, Кадиров со ентузијазам ги пречека своите синови.

Претходно денеска Кадиров на својот канал на Телеграм изјави дека неговите малолетни синови го посетиле бојното поле во Украина. Најстариот има 16 години, а најмладиот 14.

„Ахмат, Ели и Адам се приближија до непријателските позиции и им пружија огнена поддршка на нашите борци“, објави Кадиров.

Тој, исто така, тврди дека неговите синови „контактирале со чеченските борци кои се борат на украинската страна и им рекле да дојдат на фронтот и да ја покажат својата посветеност на европските вредности во битката“.

Овие информации не се независно потврдени. Пред две недели тој најави испраќање на своите синови во Украина

Кадиров на 3 октомври објави дека планира да ги испрати своите синови на фронтот во Украина.

„Дојде време тие да се докажат во битка“, рече тогаш Кадиров, додавајќи дека неговите деца почнале воена обука „на многу рана возраст“.