Црногорскиот метеоролог Бранко Мицев соопшти дека утрово најниската температура на воздухот во Подгорица изнесувала 27,6 степени, а тоа е најтопло утро забележано за 4 јули во последните 73 години, пренесува РТЦГ.

„Ноќеска температурата не се спушти под 27,6 степени, значи речиси 28 степени, а според меѓународните критериуми и стандарди, доколку температурата во текот на ноќта не се спушти под 20 степени, таа ноќ се прогласува за тропска“, рече Мицев.

Тропски денови, објаснува тој, се кога температурата е над 30 степени.

„Денес, во оваа сезона, ќе биде 40-ти тропски ден на подрачјето на главниот град. Минатата година имаше вкупно 91 тропски ден во сезоната, така што жестоко одиме на рушење на ланскиот рекорд“, рече Мицев.

Тој објаснува дека годинава имавме екстремно високи температури на почетокот на јуни: „И вториот дел од јуни беше исклучително топол, имавме високи температури на воздухот, така што јуни годинава беше најтопол досега“.

Како што рече, заладување може да се очекува од четврток, а од петок пад на температурата на воздухот, со засилен северен ветер.

– По викендот ќе следат подолги периоди на суво време, рече Мицев.

Тој кажа и што треба да знаеме кога ќе се најде во зоната на невреме со облави и грмотевици.

„Треба да бидеме свесни дека сме во ризична зона. Ако има облак над нас, ние сме во зона со висок ризик од удар на гром. Тогаш треба да знаеме што не смееме да правиме, дека сме сами на рид, на ливада, не смееме да бараме засолниште од дождот под осамените дрвја, најдобро треба да се засолниме во станбена зграда или во автомобил каде што сме најбезбедни“, рече Мицев.