По 42 дена борба, од Клиниката за анестезија во Ниш е испратен како вистински херој

Не верував во короната и реков – нема да верувам. Никогаш не бев ни болен. Не бев ни вакциниран против Ковид – вака ја започнува својата исповед Никола Николиќ (26) од Ниш, кој во вистинска смисла на зборот „се врати од мpтвите“, бидејќи му откажале белите дробови, црниот дроб, бубрезите …

Како вистински херој, по 42 дена борба, беше испратен од Клиниката за анестезија во Ниш, а сега е пред опоравување за повторно да биде стар Никола, но со искуство дека повеќе не треба да си игра со болеста.

– Учам да дишам, но навистина е чудно што немам машина како „цимер“ во кревет. Сега дознав дека короната да постои на нималку пријатен начин.

Докторите многу ми помогнаа, но и тоа што бев психички силен и што никогаш не помислив да се откажам – вели Никола, кој пред болеста работел во автоперална во Ниш.

Беше изложен на студ и вода, но во ниту еден момент не помисли дека еден вирус може да му наштети. Фактот што даваше отпор година и пол само го подгреа неговото убедување дека короната не ни постоела.

– Се разболев на 10 септември, качив температура и за секој случај отидов да се тестирам, приватно. Бев негативен, но за секој случај отидов во клиниката Ковид во Дуваниште.

Сакав да бидам сто проценти сигурен затоа што не сакав да загрозувам некој друг. И таму наодите покажаа дека сум негативен. За секој случај ми ги снимија белите дробови и ми ја препишаа терапијата што ја примав пет дена.

Сепак, и по последната инјекција се чувствував навистина лошо. Едноставно не можев да дишам. Ми дадоа кислород и инфузија, но не помогна.

Ми дадоа упат на Клиниката за пумнологија каде што се пријавив на 16 октомври. Имаше шок. Ми рекоа дека ми работат само 16% од белите дробови и веднаш ме префрлија на Инфективна клиника.

Се повеќе паѓав и ме префрлија во новиот Клинички центар, во „црвената зона“ – се сеќава Никола на секој момент од тепачката која се закануваше да го однесе.