Почина Ватрослав Черина, еден од најпознатите хрватски специјалисти по неврохирургија, пишува Слободна Далмација. Тој беше еден од водечките регионални ендоскопски оператори и хирурзи на хипофизата (операции на хипофизата).

– Му се слоши вчера, ненадејно, наводно после тренинг, објави Индекс.хр.

„Тој се грижи за своите пациенти како да се членови на неговото семејство“

Пациентите пишуваа пофалби за него на страницата Најдоктор. Еве дел од коментарите:

„Доктор кој во три реченици го објаснуваше проблемот, начинот на кој ќе ја изврши процедурата, можните последици. По разговорот нема никакви нејаснотии или дополнителни прашања (дури и за мене, кој не се занимавам со професијата).

„Д-р Черина… Што да кажам, прво рече дека туморот мора да се извади, но дека ќе има проблеми… И што и да рече, така беше. И покрај сите напори на Одделот не успеавме да го решиме проблемот. Тој и со грип и висока температура дојде повторно да ме оперира со колегите. Тоа утро кога го видов како да го видов Бога. Одвај можеше да стои на нозе, но тој дојде. Секое утро на посетата имаше насмевка, не само на мене туку на сите пациенти. Без него веќе не одам на никаква операција“.

„Во 2016 година д-р Черин ми го отстрани туморот на хипофизата, а по операцијата за неколку часа се чувствував одлично. Голем човек кој не ги запоставува своите пациенти и се грижи за нив како да се членови на неговото семејство. Ви благодарам, докторе“.