Деновиве во Србија е откриен случај на мултилокуларен ехинокок кој лисиците го пренесуваат на луѓето и кој може да биде фатален, пишува хрватскиот портал дневник.хр.

Мултилокуларен ехинокок е откриен кај 67-годишен пациент кој бил опериран на Клиниката за абдоминална и ендокрина хирургија на Универзитетскиот клинички центар во Војводина, а бил откриен од професорот на катедрата за хистологија и ембриологија на Медицинскиот факултет во Нови Сад, др. Душан Лалошевиќ, кој нагласи дека оваа болест никогаш не е забележана во Србија, иако е позната од поодамна.

„За разлика од обичниот ехинокок, овој кај луѓето расте и метастазира, односно се шири и наликува на канцерогено ткиво. По својата природа е паразит. Болеста е позната во централна и северна Европа, но кај нас ја немаше и затоа не може да се препознае“, рече тој.

Болеста на пациентот изгледаше како тумор на црниот дроб, а доколку не се отстрани навреме, можни се бројни компликации меѓу кои и смрт. Паразитот го пренесува лисицата, пишува Нова.рс.

Пациентот е од околината на Сремска Митровица, а постои сомнеж за уште еден случај, исто така во Срем, такви случаи можеби имало и порано, но никој не ги препознал и сега ги разгледувам старите случаи“, рече Лалошевиќ.

„Пациентот се јави со абдоминална болка и констатиравме туморска промена од 5-6 см на левата половина на црниот дроб. Ништо не укажуваше на рак, туку бенигна промена која не порасна, но жената се пожали на болка. Ние решил да ја оперира и се испоставило дека не се работи за тумор, туку за ретка паразитска болест“, изјавил професорот др. Дејан Иванов.

Заменик директорот на Клиниката за инфективни болести, професор др. Маја Ружиќ изјавила дека лековите се земаат со години, па и доживотно.

Како што објаснија експертите, инфекцијата настанува кога паразитот ќе се развие во цревата на лисицата и ќе ја контаминира околината со измет.

Јајцата од паразити доаѓаат во контакт со почвата, кои потоа се внесуваат орално и луѓето се контаминираат. Ова значи дека секој недоволно измиен зеленчук од градината каде што останува измет од лисици може да го пренесе овој ехинокок.

„Нема пренос од човек на човек. Друга можност за инфекција е да се јаде термички недоволно обработено месо од заразен дивеч“, објасни Ружиќ.