Се повеќе се зборува за тоа дали е штетно да се нанесе гел на нокти кој е печен под УВ ламби. За тоа се пишуваат и објавуваат научни трудови. Која е опасноста и што велат дерматолозите, сопствениците на салони и жените кои секој месец одат да ги средат ноктите?

Која жена не сака да има уредни и убаво обоени нокти? Изработката на ноктите – било со гел или со траен лак – стана нормална работа, а г-ѓа Јасминка тоа го прави последната година. Прашањето е што не е штетно, се е штетно во големи количини, нели? Го правам еднаш месечно и мислам дека не е штетно, ние жените можеме да си го дозволиме еднаш месечно, рече таа.

Истражувањата покажаа дека постои одреден ризик од развој на меланом на ноктите кај оние кои користат УВ ламби. Но, тој ризик е многу мал. Ивана е сопственичка на салон за убавина и има клиенти од различни возрасти – и тинејџерки и постари дами.

Секако, доколку некој ми покаже некаква грижа, секако би препорачала да земе ракавици без прсти, кои исто така штитат или да нанесат крема, која исто така можам да ја понудам, изјави Валентина Баус, репортерка за ТВ Дневник Нова.

Експертите го велат истото. Меланомот во пределот на ноктите е исклучително редок. Сепак, на Клиниката за кожни и венерични болести КБЦ, медицинските сестри имаат искуство со вакви пациенти, вели Маријана Буљан, раководител на дерматолошкиот онколошки оддел.

Можам само да ја спомнам поврзаноста со употребата на УВ ламба во случајот на една моја пациентка која долги години редовно си ги уредувала ноктите а притоа секогаш користеше УВ ламба и навистина – разви меланом во пределот на ноктите.

Истражувањата покажуваат дека се потребни повеќекратни изложувања на ноктите под УВ ламбите за да се зголеми ризикот на развивање на меланом. Сепак, не препорачуваме ноктите да бидат изложени цел живот и многу години, објасни таа.

Со други зборови, потребна е претпазливост бидејќи не само ноктите и кожата околу нив се изложени на УВ ламби, туку и прстите и горниот дел од раката, па не би било лоша идејата да го заштитите тој дел со крема со УВ фактор.