Летото 2022 година најверојатно ќе биде малку потопло и малку посуво од просекот, но не екстремно топло и суво како во минатото, најави метеорологот од Србија. Марко Чубрило.

Појавата на локални непогоди во првиот дел од летото ќе биде нешто помала од просекот, но посилните топлотни бранови кои ќе траат 5-6 дена може да бидат прекинати со силно невреме. Август може да донесе зголемување на вкупните врнежи, а со тоа и зголемување на опасноста од тешки временски услови.

– Второ лето по ред што треба да биде потопло од просечното со помалку врнежи во однос на просечните вредности. Но, позитивното отстапување на температурата на воздухот како и негативното отстапување во количината на дожд треба да бидат помалку изразени во однос на минатото лето. Постои голема веројатност за најмалку 2-3 посилни налети на топлина со максимални над +32 степени Целзиусови кои ќе траат над 5 дена, особено во вториот дел на јуни и во текот на јули, кога се очекува и најчеста појава на многу топли ноќи, вели Чубрило.

– Во моментов постои извесна веројатност (околу 25%) во текот на летото, особено во неговиот втор дел, да има пообилни врнежи. Најголема опасност од почести грмежи со град/град иа во јуни и вториот дел од август.