На гробиштата во Вршац, денеска беше погребано двегодишното девојче Петра Б. кое брутално беше убиено од нејзиниот татко Марко Б.

Голем број насобрани немо застанаа пред капелата на гробиштата Вршац и чекаа да влезат и да изразат сочувство до мајката и членовите на семејството на убиеното девојче. Неутешното семејство не го напушти белиот ковчег, ја прегрна сликата на малото девојче, а плачот и липањето одекнаа низ гробиштата.

Погребот го одржа свештеникот со помош на седум архиѓакони, а нема кој не заплака кога малиот бел ковчег беше изваден од капелата и ставен на количката со која девојчето во придружба на тажна поворка беше пренесена во нејзиниот вечен дом.

На количката, до белиот сандак, имаше големи плишани мечиња. До него имаше венец од бели цветови на кој пишуваше: „За саканата ќерка од нејзината мајка“.

Многумина коментираа дека на неколку места во Вршац некрологот на девојчето и посмртницата на нејзиниот татко Марко биле ставени една до друга и изјавиле дека тоа предизвикало гнев кај граѓаните.

– Некои му ги искинаа и ги фрлија неговите некролози со коментари дека „монструмот не заслужува да биде покрај ангел“.

Мајката на девојчето се онесвестила набргу по погребот на нејзиното дете и со возило на брза помош била однесена од гробиштата! Несреќната жена неколку минути била во несвест, а кога дошла викала дека нема да оди без своето дете.

– Нема да одам! Не ме водете. Оставете ме со моето дете – извикувала Сузана Б., која едвај стоела на нозе за време на погребот.

Трагедија каква што Србија не памети се случи во вторникот околу 15 часот кога Марко Б. ја удави својата двегодишна ќерка, по што си го одзеде животот.

Сопругата на Марко, Сузана Б., околу 14 часот и 15 минути пријавила во дежурна полиција дека сопругот телефонски и испратил порака дека ќе се убие себеси и детето.

Сузана и Марко беа во процес на развод, а Центарот за социјална работа кобниот ден му го додели детето на старателство на таткото, иако само една недела претходно тој беше осуден на три години затвор за семејно насилство.

📸