СРБИЈА – Во последните дваесет и четири часа бројот на потврдени случаи на корона вирус е нешто поголем од изминатиот период, а причина за тоа е брзото ширење на сојот кракен.

Имено, се поголем е бројот на луѓе кои се жалат на екстремно висока температура, неподносливи болки во грбот, болки во грлото, повраќање, дијареа и апсолутна слабост, а докторката Бисерка Обрадовиќ вели дека тоа се должи на најновиот сој- сојот кракен.

– Во моментов има конгломерат на респираторни инфекции. Буквално имаме грип, потоа го имаме новиот омикронски сој кракен и имаме аденовируси. Аденовирусите сакаат топло време, па малку се намалуваат. Сепак, го имаме вирусот кракен, кој не е епидемиолошки потврден, од едноставна причина што луѓето доцна се јавуваат. Тие се пријавуваат на лекар само кога ќе се појават секундарни инфекции. Вирусот Кракен се манифестира со симптоми како болки во грбот, висока температура, главоболка, болки во мускулите, повраќање, а може да се манифестира и со дијареа – рече д-р Бисерка.

Сојот кракен има слични симптоми како и грипот

Симптомите на кракен сојот се многу слични на симптомите на вирусот на грип, а лекарката ја објаснува разликата.

– Инкубацијата на грипот трае кратко, од неколку часа до два дена, а со сојот кракен е малку подолго. Како што се менува видот на вирусот, се менува и периодот на инкубација, што е време од контакт со вирусот до појава на првите симптоми. Така, имаме дека кај делта сојот инкубациониот период траел дури 14 дена, па се намалувал со секој нареден сој. Со Омикрон периодот на инкубација беше 5-6 дена, сега се намалува и со кракен вирусот – истакна докторката.

Разлика помеѓу кракен вирус и грип

Бидејќи симптомите се во голема мера исти, д-р Бисерка објаснува дека постои еден симптом кој се јавува само кај грипот, а тоа е болка во очното јаболко.

– Единствената разлика со грипот е што го имаме тој период на инкубација и ненадејно појавување на симптомите, бидејќи кога ќе се појави температура од 40 степени веднаш ги имаме сите симптоми, тешка малаксаност, човек се чувствува како да поминал тенк преку него, главоболка и болка во очното јаболко. Болката се јавува кога се поместуваат очните јаболка, а се јавува само со грип. Врз основа на симптомите на пациентите кои дојдоа кај мене, јас лично мислам дека се работи за вирусот кракен. Меѓутоа, тие ми доаѓаат по една недела или десет дена кога болеста веќе стана секундарна. Се појавуваат поради кашлица, слабост, брз замор, а според анамнезата кога ги прашувам почнало со болки во грбот, гадење, главоболка, па одговараат на симптомите на ковид, што е предизвикано од сојот кракен – изјави др. Обрадовиќ.

Недостаток на епидемиолошка свест

Со оглед на тоа што се јавуваат се поголем број пациенти, факт е дека имаме недоволно развиена епидемиолошка свест и дека се сфаќаме несериозно.

– Температурата престанува или поблага температура, луѓето одат на работа, но се заразни. Потоа велат „сите сме болни во канцеларија“. Ваквото непочитување на епидемиолошките мерки предизвикува брзо ширење на вирусот, а за среќа симптомите не се толку тешки, не оставаат поголеми последици, имаме само оние на кои им е малку послаб имунитетот, па добиваат бронхитис, пневмонија, 90 проценти од нив имаат синусни инфекции. Значи овие симптоми се поврзани со некои други бактериски инфекции и вируси како секундарни инфекции – нагласува докторката.

Третман врз основа на брзото пријавување на лекар

Што се однесува до третманот, знаеме дека нема антибиотици за вируси, туку витаминска терапија, како и одржување хигиенски мерки.

– Луѓето најчесто ни се обраќаат во 99 проценти од случаите кога температурата е помината, кога ќе видиме на крвната слика дека настанала бактериска инфекција, па мораме да дадеме антибиотик и кога ќе не контактираат навреме, ако е вирус, знаеме дека тогаш антибиотикот не делува.