Шефот на јавната истрага за големиот скандал со извалкана (нечиста) крв во Британија во кој животот го загубија речиси 2.400 луѓе во 1970-тите и 1980-тите, предложи компензација од 100.000 фунти за секоја од жртвите.

Брајан Лангстаф, пензиониран судија кој претседаваше со истрагата која започна во септември 2018 година, препорача владата „веднаш да изврши привремена исплата на сите засегнати и на сите нивни ужалени партнери. Сумата не смее да биде помала од 100.000 фунти“, односно 119.000 евра.

Илјадници хемофиличари (пациенти болни од хемофилија) се заразиле со хепатитис Ц и СИДА откако им била направена трансфузија на крв од САД под покровителство на NHS, Националната здравствена служба на Британија.

Адвокатот Дес Колинс, кој ги застапува жртвите, ги поздрави препораките.

– Иако дојде предоцна за илјадниците луѓе кои трагично починаа во годините откако беа заразени, овие препораки се добредојден развој за некои од оние кои сè уште живеат со трагични последици од медицинска грешка што можеше да се избегне, изјави тој и додаде дека сега го чека одговорот на владата за овие препораки.

Одлуката да се одржи јавна истрага за расветлување на овој случај беше донесена во 2017 година од страна на британската влада.

Претходната истрага завршена во 2009 година покажа дека владата требало да дејствува порано за да ги зголеми залихите на крв во Обединетото Кралство и да ја прекине зависноста од увозот.

Истрагата доведе до создавање на шема за компензација на жртвите, но не беше одржано судење и не беше утврдена вина. Во септември 2017 година, Високиот суд во Британија им дозволи на жртвите на скандалот да поднесат колективна тужба за отштета.

Што всушност се случило?

Скандалот со контаминирана крв во Обединетото Кралство настана кога најмалку 3.891 лице, од кои повеќето боледувале од хемофилија, се заразиле со хепатитис Ц, од кои 1.243 биле заразени и со ХИВ, вирусот што доведува до синдром на стекната имунодефициенција (СИДА), како резултат на примање производи со контаминирани фактори на коагулација, обезбедени од Националната здравствена служба (NHS) во 1970-тите и 1980-тите.

Заклучно со октомври 2017 година, имало најмалку 1.246 потврдени смртни случаи во Обединетото Кралство на луѓе кои биле убиени со употреба на контаминирани средства за згрутчување на факторот VIII и фактор IX и вирусите што тие ги пренесувале. Некои процениле дека вкупниот број на починати би можел да достигне 2.400, иако точните бројки не се познати.

Во текот на 1970-тите и 1980-тите, некои луѓе биле заразени со хепатитис Ц преку трансфузија на крв под сосема различни околности. Сепак, производите на Factor Concentrate што ги користат лицата со хемофилија беа преработени фармацевтски производи кои немаа никаква сличност со трансфузија на крв.

Инфекциите на оние со хемофилија главно биле предизвикани од продуктот добиен од плазма познат како фактор VIII, медицински производ кој се добивал од Соединетите Американски Држави и од други места. Создавањето на такви производи вклучувало опасни производствени процеси.

Студија објавена во 1986 година покажа дека 76% од оние кои користеле комерцијални производи со фактор на коагулација се заразиле со ХИВ, наспроти ниту еден од оние кои користеле само претходниот третман криопреципитат.

Ниту една влада, здравствен или фармацевтски субјект во Обединетото Кралство не призна никаква одговорност во скандалот и не е исплатена отштета или компензација на заразените или засегнатите, иако владата обезбеди одредени бенефиции според средствата за некои од преживеаните жртви.