Не постои научен доказ зошто речиси секој маж се збогува со роднините и пријателите кога ќе настине. Температурата од 37 со еден е претежно сигнал дека Секачот го наостри сечилото и е подготвен да го земе со себе во темнината.

Се разбира, бидејќи е тешко болен, се распаѓа од животот, сака Бог да му ја земе душата, но Севишниот се уште не е расположен да го прими во своето царство, ова е идеалната причина за неговите желби да да биде доделена, да биде почестена и неговите роднини да бидат на претпазливост бидејќи не смеат случајно да му пречат. За волја на Бога, вирусот го собори од нозе.

Еве еден интересен факт – жените секогаш „полесно“ поднесуваат настинки, вируси и сезона на грип. Не затоа што нивното тело е физички посилно или поради совршената хармонија на имунолошкиот систем, туку затоа што се психички поподготвени. Поточно, тоа што вирусот ги осакати не значи дека им е дозволено да ги оставаат садовите валкани, куќата во хаос и обврските кон некој друг затоа што ако не го направат тоа – кој друг ќе го направи. Така се учени и тоа се очекува од нив.

И сега се поставува прашањето – зошто мажите поминуваат низ овие фази на умирање кога се работи за болест, а жените не?

Има две причини – едната се вика мама, а другата се нарекува патријархално разгалување.

Патријархалното разгалување е последица на воспитувањето, поточно припадниците на машкиот род не се подготвени за тешки моменти како што е температурата затоа што не настинуваат. Но, штом ќе почувствуваат потреси во телото и кога живата на термометарот ќе покаже 39 со 2, тие се убедени дека дошол крајот на светот.

Мама е таа што долева масло на огнот бидејќи кога бебето ќе се разболи се му е подредено. Не смее уште повеќе да страда кога е толку болен, како да не му е доволно секојдневното страдање. Според стариот добар систем на детско разгалување, мажите го користат својот статус за да не прават ништо и само да кукаат дека се на чекор од смртта, а всушност се што им треба е чај и пот за да ја намалат температурата.

Мора да се признае дека мајките кои се претерано грижливи знаат како да ја пренесат хипохондријата на своите деца со тоа што претерано се грижат за настинките.

Значи, драги жени, ако некој ви кажал дека сте послаб пол, ве излажал затоа што мажите умираат секогаш кога ќе настинат. Бебето на мама се лигави.