Седмоодделенецот од ОУ „Владислав Рибникар“, кој на 3 мај уби осум деца и обезбедувач во училиштето во Врачар, се уште е во процес на утврдување разумност (урачинливост) на Клиниката за неврологија и психијатрија за деца и млади во Белград.Мајката и сестрата на момчето убиец (13) најверојатно ќе се преселат во странство, а во одреден момент ќе им се придружи и таткото на момчето-убиец, кога тој ќе излезе од затвор. Психолозте и криминолозите сметаат дека ова е најдоброто и најбезбедното решение за ова семејство.

Инаку, родителите на малолетниците добиле стотици закани преку Интернет по невиденото злосторство што го извршил нивниот син. Таткото Владимир, почитуван радиолог, моментално е зад решетки бидејќи неговиот син извршил масакр пукајќи од неговите пиштоли пиштолите, а според неофицијални информации неговата мајка зела неплатено отсуство од Биолошкиот факултет каде што работи и со ќерка ѝ е на непозната локација во Србија. Помладата сестра на малолетникот, која како и тој учела во основното училиште „Владимир Рибникар“ и моментално е четврто одделение, сигурно нема да се врати во ова училиште, пренесува Информер.

Прашањето за неговиот правен статус и справувањето со размерите на криминалот што го направи со денови ја преокупира јавноста. Иако не може да биде изведен пред суд, бидејќи има помалку од 14 години, ниту може да му биде изречена кривична санкција, извесно е дека неговиот живот никогаш нема да биде ист. Момчето не може да заврши во Воспитно-поправниот дом во Крушевац, ниту во малолетничкиот затвор во Ваљево. Но, тоа не значи, како што првично се шпекулираше, дека ќе биде ослободен.

Како што откри за „Новости“ Драган Вулевиќ, специјалист по социјално право и поранешен раководител на Секторот за надзорни работи од областа на семејно-правната заштита во Министерството за труд, Центарот за социјална работа директно ќе бара од лекарите да ја проценат здравствената, психолошката и емоционалната состојба на момчето убиец и да наведат која дополнителна форма на заштита ја препорачуваат.

Специјалистите писмено ќе се изјаснат дали момчето претставува опасност за себе и за околината, како и дали сугерираат затворена форма на заштита, отворена форма или враќање во семејството.

– Затворена форма на заштита би била хоспитализацијата, за која е потребна родителска согласност. Доколку родителите не ја дадат оваа согласност, органот за старателство може да поведе постапка за донесување на привремена мерка за одземање на родителското право и да му определи привремен старател на детето – објаснува Вулевиќ.

Поточно, тоа значи дека центарот наведува дека родителите ги игнорирале здравствените препораки на лекарот, кои се во најдобар интерес на детето. Следствено, може делумно да им се одземе старателството, во одлучувањето за третманот на момчето, па дури и целосно, доколку се утврди дека постојат законски основи и дека семејните околности го загрозуваат малолетникот. Оваа процедура не го одложува лекувањето, односно детето дотогаш ќе остане на Клиниката за детска психијатрија. Според законот, привремен старател може да биде или Центарот за социјална работа или доверлив близок роднина.

Друга можност е доколку експертите констатираат дека момчето-убиец нема никакви нарушувања на личноста, центарот ќе процени дека треба да биде сместен во установа за деца со нарушувања во однесувањето. Тоа се Детскиот дом во Књажевац или „Васа Стајиќ“ во Белград. На самиот Вуловиќ оваа мерка, со оглед на сериозноста на делото, му изгледа малку веројатна, бидејќи станува збор за отворени домови. Но, бидејќи за ова е потребна и согласност од родителите, доколку тие не ја дадат, центарот и во тој случај може да поведе постапка за одземање на родителското право.

– Третата опција е тимот на лекари да каже дека детето нема потреба од лекување и да се врати во семејството. Во тој случај органот за старателство е должен да изготви детален план за поддршка на родителите во воспитувањето на детето – објаснува Вулевиќ. Сите овие мерки ги одредува центарот за социјална работа како орган за старателство, а не судот.