Коста кој го изврши најтешкиот масакр во историјата на Србија во своето основно училиште „Владислав Рибникар“ на Врачар во Белград, има дури 10 морничави сличности со најголемиот масовен убиец Андерс Беринг Брејвик (44) од Норвешка, кој уби 77 луѓе во 2011 година.

Иако на прв поглед не изгледа дека тинејџерот од Белград, ниту по возраст, ниту по број на загинати, ниту по мотиви, не може да се спореди со Брејвик, кој на 22 јули уби толку луѓе на норвешкиот остров Утоја, 2011 година, според анализите на експертите, ситуацијата е поинаква. И двајцата се масовни убијци, си ја поцрнија државата и го шокираа целиот свет.

Покрај деталниот план на злосторството, кој и двајцата го имале, по масовното пукање не покажале каење и емпатија, не дале отпор при апсењето, не негирале дека пукале во луѓе и што е можеби најмногу страшна работа.

Експертот за безбедност Ратомир Антоновиќ објаснува дека врската меѓу Норвежанецот и момчето е многу слична и дека тоа не треба да се игнорира.

Коста Кецмановиќ (13)

-Иако на почетокот изгледа дека меѓу нив нема никаква врска, со подлабока и подетална анализа доаѓаме до фактот дека момчето од Врачар има сериозен профил на убиец на возрасен маж, како што е Брејвик. Масовниот убиец од Норвешка имал свој идеолошки фашистички план и мотив за масакрот, а многу е можно момчето од Врачар да имало идеолошки план зошто направил толку крвав поход – наведува Антоновиќ и додава дека понатамошната истрага ќе ги утврди неговите вистински мотиви.

Андерс Брејвик во моментот кога беше уапсен по масакрот