Еден обичен семеен ден на плажа можеше да се претвори во голема трагедија, доколку Горан (42) лежеше или седеше на другиот крај од сетот со лежалки. Бидејќи, веднаш од негова страна, а на неколку сантиметри од сопругата, ќерката (13) и синот (18), со голема сила удриле инструктор за параглајдер и туристка која се наоѓала врзана пред него.

Факт е дека тој поминал најлошо, со скршен нос, помодрено чело, расекотини на рацете и нозете, заедно со сопругата која исто така се здобила со полесни повреди, додека децата, за среќа, останале неповредени. Меѓутоа, кога сè повторно ќе му помине низ главата, тој се тресе.

Во интервју за „Блиц“, Србинот кој 20 години живее со семејството во швајцарскиот град Дидинген, истакнува дека цело време додека бил на плажа со сопругата и децата, коментирал како еден параглајдер слетувал на плажата.

– Бевме на плажата Кадизма, таму има неколку ресторани, а се одлучивме за Монато, кој има своја плажа. Бевме четворица, жена, две деца и јас. Зедовме кревет со завеси, за четири лица. Бевме во задниот ред, забележавме дека е празно зад нас. Наскоро видовме параглајдеристи како слетуваат таму. Тие скокаат од планината горе, таму е нивната почетна точка. Неколку пати се запрашавме што е ова, но дотогаш тие слетаа без никакви проблеми, ја започнува Горан својата приказна.

Во моментот на ударот целото семејство било заедно. Сопругата и децата лежеле, тој седел и се мислел дали да се бања или не.

– Беше околу шест часот навечер, децата и сопругата лежеа, разговаравме, се прашував дали да одам во вода или не. Одеднаш, со аголот на моето око видов сенка лево. Кога се свртев, веќе беше доцна, како да ме удри брз воз. Не знам со што ме удри, не можев да препознаам. Знам само дека напред имаше туристка, а зад неа врзан инструктор – вели Горан.

Откако го примил ударот, паднал во бессознание. Откако се опоравил не знаел што се случува, чувствувал само болка, му течела крв и бил збунет. Повредите кои ги добик во таа прилика не биле ни малку наивни.

-Се здобив со полсени гребаници на рацете и нозете. Носот ми беше исечен на средина и имав силни болки во челото. Сè уште ги имам. – вели тој, додавајќи дека е повредена и неговата сопруга.

Стравот за своите најблиски бил поголем од болката од ударот. Да не седел таму каде што бил, да паднел параглајдеристот од друг агол, директно кон сопругата или кон децата, веројатно трагедијата ќе беше поголема.

– Да не бев таму, ќе ги погодеше децата и жената. Но, и сопругата беше повредена, удрена во јаболчната коска. Таа почна да плаче и да вреска. Кога дојдов, видов дека крв лее насекаде, потоа сите почнаа да ми приоѓаат од сите страни – се присетува тој.

Кога виделе што направиле, инструкторот за параглајдерство и туристката му пришле на Горан. Како што вели, не се сеќава што му рекле, знае само дека човекот повторил „извини“, дека постојано се извинувал. Набрзо на помош дошле спасители од плажата.

-Тој се извинуваше, таа зборуваше нешто, не се сеќавам што. Не забележав никого, крвта ми течеше, а јас само барав начини да го спречам тоа. Прво дојдоа луѓето од плажата и ресторанот, а многу брзо спасувачите од плажата донесоа мраз, вода, тампони, крпи и комплет за прва помош. Ми дадоа прва помош – вели Горан за „Блиц“.