Немања Човиќ (23) од селото Пригревица се удави во Дунав во Романија, на околу 370 километри од границата со Србија. Трагедијата се случила во петокот на 19 август во попладневните часови, а неговото тело го пронашле рибарите во понеделникот наутро, на 17 километри низводно.

Обдукцијата ги потврди сомнежите на неговите колеги од бродот на кој работел, а кој бил заглавен на брег, дека се работи за млад човек од Пригревица. По завршувањето на управната постапка, телото на трагично загинатиот млад човек во наредните денови ќе биде пренесено во родната Пригревица, каде што ќе се изврши погребот.

Немања заминал на смена на крајот на јуни, откако го прославил првиот роденден и крштевката на синот. Редовно разговарал со семејството дури и кога заминал во Романија. На 370 километри од границата се насукале на некој песочен остров и таму се заглавиле.

– Капетанот Зоран З и Немања во тој несреќен петок, попладнето, се симнаа од бродот за да се капат и да ги истражат бреговите. Немања имаше сигурносен елек, капетанот не. Одеднаш водата го повлекла во длабочините, почнал да се дави, па Немања набрзина го соблекол елекот и му го фрлил за да може да се спаси. Набргу и него го повлекла водата. Недолго потоа жив го извлекоа капетанот од водата, три километри низводно. Тој благодарение на елекот испливала на површината, додека мојот Немања, за жал, не можел да се спаси. По три дена го пронајдоа рибарите, 17 километри низводно од местото каде што потона – низ солзи раскажува мајката на Немања според она што го слушнала од колегите на трагично загинатиот син.

На екипажот на бродот веднаш им биле покажани фотографии од удавениот, бидејќи се претпоставувало дека пронајдениот човек по кој се трагало можеби е нивниот колега, а за чие исчезнување во брановите на Дунав со денови пишуваа романските медиуми. Врз основа на шорцевите што ги носел, колегите претпоставиле дека тоа е Немања, што подоцна било потврдено и со обдукцијата.

– Нашата амбасада не повика откако пристигнаа резултатите од обдукцијата и ни кажаа дека е потврдено дека се работи за Немања. Се собираат потребните документи и се надеваме дека до крајот на оваа недела неговото тело ќе биде доставено дома, за достоинствено да биде погребан – во солзи додава мајката на Немања.

Немања за себе ги остави неговиот едногодишен син Алексеј, невенчаната сопруга Марија, мајката Жељка, таткото Петар и двајцата полубраќа Мирко и Лука.