Зумирана фотографија од лице на мравка, која беше дел од натпреварот Nikon Small World Photomicrography, може да ве изненади.

Направено е од литванскиот фотограф Еугенијус Кавалиаускас. Целта на овој натпревар е да се прикажат детали кои човечкото око не може да ги види.

Така, Евгениј решил да го зголеми лицето на мравката пет пати под микроскоп. Многумина ќе се согласат дека фотографијата е застрашувачка.

Во интервју за магазинот „Инсајдер“, фотографот вели дека оваа задача не му била тешка бидејќи живее во близина на шума.

“Главната цел на фотографијата е да истражувам. Фасциниран сум од Божјите ремек-дела и можноста да ги набљудувам. Кога првпат влегов во светот на микрофотографијата, мислев дека сите инсекти изгледаат малку како чудовишта, но се навикнав на тоа во меѓувреме“, додаде тој.

Сепак, тој не успеа да ја освои главната награда на споменатиот натпревар. Победници се Григориј Тимин и Мишел Милинкович, кои ја фотографираа раката на џиновската дневна геко од Мадагаскар.