Институтот за морска биологија на Универзитетот во Црна Гора забележал дека во Јадранското Море има вкупно 44 видови ајкули што сочинува 75 проценти од сите видови рскавични риби во Јадранот.

Институцијата соопштила дека на брегот на Црна Гора е забележан редок вид на ајкула – песочното куче, додека најчест вид на голема ајкула е синото куче.

Илија Четковиќ, од Институтот за морска биологија, чија област на истражување се ајкулите вели дека спротивно на вообичаеното мислење на луѓето, овие видови можат да се најдат во сите мориња во светот, вклучително и во Јадранот, пренесува Вијести.

Mladunče pješčanog psa u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo, Foto: Institut za biologiju mora

„Досега во Јадранското Море се забележани дури 59 видови. Некои од „живите фосили“ можат да се најдат во неговите води“, вели Четковиќ.

Институтот за морска биологија спроведува истражувања со цел да се утврди биодиверзитетот и зачестеноста на овие видови во нашите води. Наодите на некои датираат со децении и нивното сегашно присуство не е потврдено, кажал тој.

Okata drhtulja ulovljena na području Ade Bojanefoto: Institut za biologiju mora

„Анализата на повеќегодишните податоци покажа дека од големите видови ајкули, сината ајкула е далеку најзастапена, додека сите останати се неспоредливо поретки. Ова не е изненадување, туку само ги потврдува претпоставките и се вклопува во трендовите на остатокот од Јадранот“, изјавил тој.

„Медитеранското Море претставува еден вид жариште на биолошката разновидност на ‘рскавичните риби, бидејќи е населено со околу седум проценти од нивниот вкупен број. Со ова ги повикуваме сите заинтересирани да ги проследат своите видувања и да фатат какви било ајкули, а ја користиме и можноста да им се заблагодарам на оние кои веќе го направија тоа“, рекол тој.