\\

Кога ќе се најдат на сообраќајна раскрсница без семафор, возачите често се во дилема. Кој и од која страна има предност, што ни кажуваат знаците, а што правилата.

Добро погледнете ја илустрацијата и проверете го вашето знаење. После ова, на многумина ќе им треба да го повторат материјалот што одамна го положиле на возачкиот испит.

Црвениот автомобил прво поминува низ раскрсницата, бидејќи останува на коловозот со првенство на минување. Позади него поминува жолт камион, бидејќи тој доаѓа од коловозот со првенство на минување кон коловозот без првенство на минување.

И синиот автомобил и зелениот автомобил се на пат со понизок приоритет и се приклучуваат на коловозот на десната страна, така што за нив важи правилото за десната рака. Затоа, прво поминува синиот автомобил, а потоа зелениот автомобил.

Ваквиот мозок за возачи го објави познатиот германски автомобилски клуб ADAC, кој повеќе од 100 години е посветен на работата и едукацијата за подобрување на безбедноста во сообраќајот.

Тоа е, инаку, најголемиот автомобилски клуб во Европа, кој собира 18 милиони членови, а исто така и најголемиот мото клуб, кој има околу 1,5 милиони мотоциклисти.

На својата Фејсбук страница, ADAC постојано објавува задачи од сообраќајните тестови, оставајќи им на своите следбеници да понудат решение.