Ако мислите дека само мажите иницираат се*с, се лажете. Ситуацијата се промени. И жените го сакаат тоа. Една нова студија покажа дека дури 75 отсто од жените сакаат се*с најмалку три пати неделно.

Анкетирани биле над 5.000 жени, од кои 46,8 отсто биле задоволни од својот се*суален живот.

Од друга страна, 53,2 отсто од нив би сакале почесто да имаат се*суални односи.

Кога станува збор за оргазмот, околу 38,6 отсто од жените кулминираат барем еднаш во секој се*суален чин, 23,8 отсто од нив често, 16,2 отсто повремено и 10,2 отсто имаат редовни повеќекратни оргазми. Само 8,4 отсто од жените ретко доживуваат оргазам за време на се*с со партнерот, а само 2,8 отсто никогаш.

Студијата потврдила и дека најважна работа за жените за добар се*с е емотивната поврзаност, односно постоењето на меѓусебни чувства. Така мислат 53,2 отсто од жените, додека 23,6 отсто од нив ја гледаат предиграта како клуч за се.

Како други фактори се наведуваат комуникацијата (10,4 проценти), редовната сексуална активност (7 проценти), воведувањето на новитети и различности (4 проценти).