Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ја повика Грција да престане да ги вооружува островите во Егејското Море и да ги следи меѓународните договори во изјавата што може да доведе до опасна ескалација меѓу двете соседни земји.

Грција треба да „избегнува соништа, изјави и постапки за кои ќе зажали“, рече Ердоган за време на воените вежби на западниот брег на Турција, во кои учествуваа и воените сојузници.

„Соберете се. Не се шегувам“, рече Ердоган во изјавата за Атина. Тој тврди дека Грција дозволува воени вежби, вклучително и на НАТО и на трети земји, на острови кои немаат воен статус. Ваквите потези „може да имаат катастрофални последици“, предупреди Ердоган, додавајќи дека Турција нема да се воздржува од преземање активности според меѓународните договори, иако тој дополнително не ја објасни својата позиција.

Милитаризацијата на грчките острови во источниот дел на Егејското Море е забранета со Лозанскиот договор од 1923 година и Парискиот договор од 1947 година. Атина тврди дека војниците се распоредени да се бранат од бродовите кои се приближуваат од западниот брег на Турција.

Изјавите на Ердоган доаѓаат во време на зголемени тензии меѓу двете членки на НАТО кои историски не се согласуваат за низа прашања, вклучително и резервите на нафта и поморските права во источниот Медитеран и правото на островот Кипар, поделен меѓу Турција и Грција од 1974 година. Земјите беа на работ на воен конфликт кога и двете испратија бродови во спорните води на источниот Медитеран.