Џереми Вер, шеф на мултинационалната компанија Trafigura, еден од водечките светски трговци на суровини, е најновиот глобален бизнис лидер кој најави црно сценарио во втората половина од годината.

Аналитичарите најавуваат и можен недостиг на гас, а се зборува и за недостиг на гориво. Како закана за економијата во втората половина од годината е и рецесијата.

Шефот на Trafigura предупреди дека пазарот на нафта оваа година би можело да достигне „параболична состојба“ со цени кои ќе се зголемат до рекордно високи и ќе предизвикаат забавување на економскиот раст, пишува Financial Times.

Вер рече дека енергетските пазари се во критична состојба бидејќи санкциите за извозот на руска нафта по нејзината инвазија на Украина ги влошија веќе ограничените залихи создадени од долгогодишното недоволно инвестирање.

„Имаме критична ситуација“, рече Вер на конференцијата Global Boardroom на Financial Times.

„Навистина мислам дека ќе имаме проблем во следните шест месеци… Кога ќе се појават овие параболични состојби, берзите може да се движат и може да скокнат доста“, додаде тој.

Огромни цени на нафтата

Параболичното движење на берзите генерално се дефинира како состојба кога растечката цена нагло скока на невидени нивоа, како што е десната страна на параболичната крива.

Вер додаде дека постои голема веројатност цената на нафтата да се зголеми до 150 долари за барел или повеќе во наредните месеци со нарушен синџир на снабдување додека Русија се обидува да го пренасочи својот извоз на нафта од Европа. Цена повисока од 150 долари за барел веројатно би значела дека еден литар гориво би бил многу блиску до 2,85 долари, со сите владини интервенции во цената.

Брент (нафтата од Северното Море), која се смета за репер за нафтата, се тргува по цена блиску до 120 долари за барел, а досега достигна највисока цена од 147 долари пред финансиската криза во 2008 година. Но, според најавите, сега таа цена би можела да се надмине и да остане на тоа ниво уште некое време.

Економијата сè уште не го доживеала најлошото од енергетската криза

Извршниот директор на Trafigura беше последниот во низата кој предупреди дека економијата сè уште не го доживеала најлошото од енергетската криза, со неколку начини за намалување на цените бидејќи веќе исцедените глобални залихи веројатно ќе станат помали доколку руското производство дополнително падне.

Џејми Дајмон, извршен директор на JPMorgan, предупреди минатата недела дека цените оваа година би можеле да достигнат 150 долари или 175 долари за барел. Аналитичарите на Goldman Sachs предвидуваат дека нафтата би можела во просек повеќе од 140 долари за барел во третиот квартал, кога летната сезона на возење во САД е на врвот.

Вер рече дека зголемената цена на другите стоки, вклучително и металите, како што се бакар и литиум, исто така веројатно ќе влијае на глобалниот економски раст и на крајот може да предизвика забавување за да се ограничи побарувачката.

„Ако видиме многу високи цени на енергијата во одреден временски период, на крајот ќе видиме уништување на побарувачката“, рече тој. „Ќе биде проблематично да се задржат овие нивоа и да се продолжи глобалниот раст“, ​​рече тој.