Мостот „Почитељ“ над Неретва во БиХ е долг 980 метри и висок 100 метри. Се гради како дел од делницата Почитељ-Звировиќи на Коридорот 5С.

Делницата Буна-Почитељ е долга 7,2 километри и е дел од автопатската делница на Коридорот 5В Мостар југ -Почитељ. Мостот ги поврзува двата брега на Неретва.

Го гради азербејџанско-кинески конзорциум, а требаше да биде готов во првата половина на 2022 година. Мостот требаше да биде готов во март, но изведувачите побараа од Федерацијата на автопатиштата БиХ да го продолжи рокот до септември.

Но и тој рок беше пробиен, а како нов рок е наведен 29 август годинава.

📸

📸

📸

📸

📸