Единствен случај на шверц се случи на граничниот премин меѓу Србија и Бугарија.Џип со бугарски таблички пристигнал на преминот Вршка Чук и веднаш им станал интересен на српските цариници.

– На границата немаше гужва. Полека се приближуваше џип со бугарска регистерска табличка. Возеше многу бавно и тоа прво ни го привлече вниманието. Во тој момент, апсолутно ништо друго не ни беше сомнително – неофицијално велат вработените во Царинската управа.

Како што подоцна се испоставило, Бугаринот преку Србија патувал до родниот Видин, на околу 40 километри од граничниот премин, а на задното седиште „седела“ неговата мајка…

– Бугарскиот државјанин уредно ги покажаа документите, но бил видно нервозен, обидувајќи се некако да ја забрза целата постапка и што поскоро да ја помине границата. Беше во некаков грч. Ги стискаше рацете. Прво мислевме дека шверцува навистина вредна стока или наркотици – изјавија цариниците.

Еден од цариниците потоа отишол до задната врата, ја отворил, а Бугаринот за малку извикал дека тоа е неговата мајка и дека треба да ја остави.

– Секако дека не му обрнавме внимание. Културно и посакавме убав ден на бабата и потоа убаво ја замоливме да излезе од возилото… А потоа главата кимна со главата и во секунда сфативме дека жената е мртва – се шокираа цариниците.

Како што подоцна било утврдено, „шверцерот“ ја донел мајката дома од Виена, но старицата по пат починала, била болна и стара, родена 1937 година.

Знаел дека не смее да го пренесе починатиот преку граница, а бидејќи овие транспорти се скапи, а документацијата е долга, решил да ја прошверцува починатата мајка и со тоа да заштеди и пари и време.