Во врска со сообраќајната несреќа што се случи на автопат во Бугарија на 14 август, во која учествуваше автобус од Србија и кога беа повредени 28 српски државјани, припадници на сообраќајната полиција на МВР, по наредба на министерот за внатрешни работи Александар Вулин извршиле надзор над правното лице – сопственик на возилото, како и претприемачот кој е корисник на автобусот според договорот за закуп, јавува „Танјуг“.

Прекршоци од Законот за работно време на екипите на возилата во патниот превоз и тахографите се констатирани кај правното лице – сопственик на возилото, за што се изготвени 99 прекршочни налози за што е изречена глоба во вкупен износ од 3.510.000 динари (околу 30.000 евра), а едно барање за поведување прекршочна постапка согласно Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата.

При надзор на корисникот на возилото по договор за изнајмување, кој вообичаено има важечка лиценца за превоз на патници, утврдени се прекршоци од Законот за работното време на екипите на возилата во патниот превоз и тахографите, па се донесени четири прекршочни наредби за кои е предвидена вкупна глоба од 420.000 динари, а поднесено е и барање за поведување прекршочна постапка по Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата.